1 oktober 2022 stopt de Long term NL/BE challengeDe afgelopen weken heb ik lang zitten dubben, over de toekomst van de challenge en daarna over dit bericht. Om kort te gaan, volgend jaar is het laatste jaar dat ik de Long term NL/BE challenge in de lucht houdt. Op 1 oktober 2022 haal ik na 4 jaar de sites uit de lucht.

Na die datum zal het niet meer mogelijk zijn om via de site te controleren in welke gemeentes je fietste of met een andere sporten doorheen gekruist bent. Dit geldt ook voor de retro challenge.

Een mix van redenen licht aan mijn besluit ten grondslag. Hierin speelt ook mijn gezondheid een belangrijke rol. Daarnaast merk ik ook dat mijn interesses aan het schuiven zijn en ik daardoor mijn focus op andere activiteiten leg. Het enthousiasme en de energie die ik kreeg uit het maken en in de lucht houden van de sites is weggevloeid. Het afgelopen jaar is dat verworden tot het plichtmatig in de lucht houden van deze sites en soms met de nodige stress zorgen dat issues verholpen werden.

De aankomende gemeentelijke herindelingen  en ook het toegenomen aantal deelnemers vragen om een herziening van de huidige programmacode. De huidige opzet is in de basis nog steeds het kleine programmaatje dat ik ooit op mijn laptopje voor mezelf in elkaar sleutelde en wat nadien stapje voor stapje en voor een groot deel onverwacht steeds groter is geworden. De opzet is niet toekomstbestendig en daar zou ik, naast het verwerken van de nieuwe gemeentegrenzen, wat aan moeten doen om de toekomst in te gaan. De energie en enthousiasme om dit net als voorheen te doen ontbreekt en speelt ook een rol om een einddatum op de challenge te plakken,

Normaal gesproken blijven de sites nog tot 1 oktober 2022 werken zoals ze nu werken. De nieuwe gemeentegrenzen die in 2022 ingevoerd worden verwerk ik niet meer dus het aantal Nederlandse gemeentes zal ook na de herindeling op 352 blijven staan. Mochten onze vrienden van Strava breaking changes in hun API doorvoeren, dan bekijk ik afhankelijk van de impact of ik deze nog kan verwerken. Als in het ergste geval de changes een hele grote impact op mijn programmacode hebben, dan kan het zijn dat ik deze changes ook niet ga verwerken en dat de spreekwoordelijke stekker er eerder uit gehaald moet worden (vooralsnog heb ik overigens geen kennis van op handen zijnde breaking changes aan Strava kant).

Reacties

 1. Zou je overwegen om de boel open source te maken zodat anderen het werk kunnen overnemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk daar nog even over na, zou kunnen van wel maar mogelijk pas nadat de site uit de lucht is gehaald. Code is zonder begeleiding wellicht ook lastig te gebruiken, omdat het nooit de bedoeling was zo groot te worden is er steeds wat aangeplakt en zit er behoorlijk wat technical debt in. Met de kennis van nu zou ik veel dingen ook gewoon anders oplossen. Als iemand eea wil namaken of zo, dan is een herschrijf actie vanaf scratch wellicht toekomst bestendiger. De kennis die ik heb van gemeentegrenzen en de Strava API is denk ik daarin wel waardevol maar niet altijd terug te lezen in de programmacode en een rol als vraagbaak zou denk ik meer waarde hebben in een dergelijke setting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Frank,

  Ik vind het heel jammer, maar begrijpelijk. Door jouw longtermchallenge ben ik veel meer gaan fietsen en ben ik op hele mooie plaatsen geweest waar ik anders nooit zou zijn gekomen. Door alle beperkingen sinds maart 2020 veruilde ik mijn vrijwilligerswerk voor de plaatselijke voetbalclub voor solo fietstochten door de Benelux. In 2020 heb ik, in 1 jaar, alle gemeenten van de benelux gedaan. In 2021 alle gemeenten van de Nederland retro kaart. Ik heb ervan genoten en dat kwam voor een groot deel door jou.

  Wellicht is er nog iemand die door jouw stuk te lezen geïnteresseerd is om het van je over te nemen.

  Nogmaals bedankt. Ik wens je het allerbeste met je gezondheid.

  Adieu,

  Ad van der Aa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je uren tijd, het heeft mij en duizenden anderen zo onwijs veel extra fietsplezier opgeleverd! You sir, are a true hero!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Frank,

  Helaas kan ik het niet van je overnemen, maar de challenges zijn voor mij een enorme motivator geweest om in Coronatijd een doel te hebben.

  Alvast hartelijk dank en ik ga nog even snel de NL challenge afmaken, want daar ben ik in blijven steken.

  En ook al houd jij hem niet meer actueel, ik ga de NL Retro challenge gewoon afmaken. Met een heleboel screenshot's en een checklist in excel

  Dank voor je enorme inzet en veel succes en plezier in de toekomst

  Emil

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Potdorie...

  Een van de leukste bike challenges die je áltijd kan doen... Verslingerd geraakt en routes er vaak op aangepast. Idiote routes gemaakt om vanuit huis missende gemeentes aan de Noordzijde van de Waal af te vinken, samen met Wijchen en ach, nu we er toch zijn, Geldrop-Mierlo kan ook nog wel.

  Thuiskomen met 257km op de teller op een doordeweekse woensdag (nouja, donderdag. Vertrek was in de vroege woensdagmiddag).

  Een groot deel van NL gehad, maar nog een groot deel te gaan (59/41%). An sich natuurlijk een uitdaging om dat vóór oktober 2022 gedaan te krijgen, maar jammer is het zeker...

  Mocht je hulp kunnen gebruiken -hoe dan ook- daar hoor ik het graag...

  Of niet @olivierkil? Fietsclubje OLV van de Smockelears (aka à Vélo Maria) doet graag dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een redelijk alternatief is het initiatief Statshunters, van Stan Ansems. Zijn kaart van Nederlandse gemeentes is ook niet helemaal actueel, maar verder doet het hetzelfde. Geen Benelux challenge, maar wel badges voor kastelen, trappistenkloosters, steile beklimmingen en veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, vooral die van de trappistenklooster klinkt mij als bier en fietsliefhebber goed in de oren

   Verwijderen
  2. Statshunters is inderdaad ook een leuke. Verder is er nog https://www.mybrevet.cc/. Ook daar enkele leuke lijstjes om af te vinken (Belforten BE & FR, kastelen en abdijen BE) en enkele mooie tochten in BE en NL.
   Maar waar ik tegenwoordig veel tijd in steek is https://wandrer.earth/. Hier kan je ook gemeenten afvinken, net als bij de LTC. Maar waar bij LTC volstond om 1 meter in een gemeente te fietsen, moet je bij Wandrer minstens 25% van de fietswegen in die gemeente gefietst hebben om de gemeente in te kleuren. Per gemeente zijn er statistieken van de top 10 renners die de meeste kilometers afgevinkt hebben, er zijn totaalstatistieken per land, provincie, gemeente, enz.
   Jammer dat LTC stopt en ik NL wellicht niet volledig zal kunnen afmaken omdat ik door corona en de internationale reisbeperkingen mijn plannen niet heb kunnen uitvoeren, maar toch blij dat het voor BE wel gelukt is (net dankzij corona).
   Bedankt Frank voor de inspiratie voor de vele mooie fietskilometers.

   Verwijderen
 8. Ook voor mij geldt dat ik enorm veel extra plezier heb aan het rijden waar ik nooit eerder was. Oude gemeentegrenzen- nieuwe grenzen- dat maakt me eigenlijk niks uit. Als ik zou kunnen bijdragen aan de continuering van dit geweldige idee zou ik dat zeker doen. Voor nu in ieder geval dank voor het plezier wat ik door je website heb beleefd. Je kan niet overschatten hoeveel plezier dat is !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Frank,

  Dank voor de NL challenge. Zeker in Corona tijden was het een mooie uitdaging.
  Ik heb zelf de challenge op 1 april (geen grap) voltooid. Mijn fietsmaat zal er aan moeten trekken om 'm op tijd af te krijgen.

  Veel succes en geluk in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Frank!
  Waanzinnig bedankt voor alle uren die je hier in hebt gestopt. Ik hoop dat de wetenschap dat het voor zo veel mensen lol, avontuur en uitdaging heeft gebracht je voldoening geeft!
  Ik ga maar eens snel kijken of het mij gaat lukken de challenge te voltooien binnenkort!
  Klinkt als een heel goed besluit, en wie weet wat het oplevert!
  Nogmaals dank, hartelijke groet!
  Hugo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt frank voor al je inzet en je supersnelle respons bij een vraag die ik had.
  Ongelooflijk leuke challenge, iemand zal dit toch wel oppakken hoop ik. Ik ben nog wel wat jaartjes bezig om het af te ronden. Veel succes met je andere energiebronnen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Frank,
  Wat ongelooflijk jammer, dat de challenges ophouden te bestaan. Maar natuurlijk heb ik alle begrip voor je besluit. Het ‘in de lucht houden’ van de sites is een enorm karwei, dat veel mensen onderschatten. Diep respect daarvoor! Ik zag zojuist, dat er aan de Long term NL challenge maar liefst 19579 fietsers deelnemen. Wat zou het leuk zijn, als een of twee van hen bereid zouden zijn het werk van je over te nemen. Helaas schiet mijn kennis van dit soort websites (ver) te kort, anders….
  Na vorig jaar als 24e de Long term Challenge NL te hebben voltooid ben ik dit jaar begonnen aan de Long term Challenge NL Retro. Hopelijk lukt het mij, voordat de sites definitief uit de lucht gaan, ook deze challenge te voltooien. Van de 1021 gemeenten heb ik er nu 971 ‘aangetikt’ (95%) dus er is nog hoop. Nogmaals dank voor het vele werk dat je voor deze sites hebt verzet. Voel je gesterkt door het feit, dat je er duizenden fietsers een groot plezier mee hebt gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank voor het opzetten en onderhouden van de site Frank.
  Je hebt er vele, vele fietsfanaten blij mee gemaakt. Inclusief ondergetekende.

  Gezien de vele reacties is er wellicht iemand die het stokje kan/wil overnemen.....

  Groet, Jovan Dierkx

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook voor ons was het ontdekken van de challenge een bijkomende motivatie om te fietsen. We hopen tegen oktober toch alle Vlaamse gemeentes te hebben bezocht.

  Dank je, Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel graag help ik hier om de site op te houden. Zowel qua kosten, of het re-hosten van je oplossing, wil ik echt wel dat leuke initiatief in de lucht houden. Ik doe momenteel al zoiets voor cotacol.eu en kan dus zeker op basis van jouw code en zo tijd en geld investeren om hier te helpen. Het is te leuk om te laten schieten, maar ik begrijp ook heel goed dat het op een bepaald moment te veel kan komen. Dus: combinatie open-source en herhosten ergens, lijkt me mooie aanzet
  Sam Vanhoutte (sam.vanhoutte@marchitec.be) : contacteer me gerust

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geachte

   Ook ik ben bereid om een deel van de koten op mij te nemen als de site daarmee verder kan gezet worden.
   Ik vind het een prachtig initiatief. Het zou dan ook doodzonde zijn dat de site er inderdaad mee stop in oktober 2022.

   Alvast grote dank voor al de tijd die je hier hebt ingestoken!

   Verwijderen
 16. Ha Frank,

  Ook vanuit mij enorm bedankt voor het extra fietsplezier die jouw challenge bracht. Naast mij weet ik dat je meerdere Nederlandse wielerprofs geinspireerd hebt om net dat stukje extra door te fietsen, om zo toch die ene gemeente mee te pakken. Zit momenteel op 86% en ga zorgen dat ik de challenge vóór Oktober 2022 gefinisht heb!

  Joris

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Frank,
  Je besluit om de ‘Challenge websites’ uit de lucht te halen heb ik al betreurd in mijn reactie erop d.d. 27 oktober. (Alle begrip daarvoor overigens). Over het voltooien van de NL challenge en de pogingen ook het doel van de NL Retro Challenge te bereiken heb ik voor mijn eigen blog een artikel geschreven, waarop ik veel reacties krijg. Als je het leuk vindt, hier is de link: https://lexschruijer.com/2021/11/01/van-schapenbout-tot-hongerige-wolf/
  Het stemt mij hoopvol dat er een fietser is die bereid is het werk van je over te nemen. Dat zou geweldig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Frank, dank voor alle tijd en energie die je erin hebt gestopt. Met je gezondheid wens ik je het allerbeste. Uit ervaring weet ik dat een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is: Fietsen als reddingsboei! ook zonder Long Term NL Challenge. Nogmaals dank.

  Met vriendelijke groet,

  Henk (R4TM!) Sepers

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Erg jammer, ik ging er volgend jaar nog flink werk van maken. Zit nu ongeveer halfweg (BE). Hoop echt dat er dan een vergelijkbaar alternatief zal komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey Frank, veel dank voor je initiatief
  maar dit is doodjammer. Ik vind het een echt leuke challenge en het geeft je de motivatie om eens in een ander gebied te fietsen. Welke it specialist(en) neemt de handschoen op?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Met grote spijt lees ik dit bericht! Hopelijk wordt er iemand gevonden die dit kan overnemen want het vormt een grote inspiratiebron voor mij. Ik zal alvast ook op papier verder bijhouden welke gemeentes ik kan afvinken. Voor mijn 2022 nieuwjaarswens wil ik dan graag een opvolger hebben die deze geweldige challenge staande houdt!

  Dries

  BeantwoordenVerwijderen
 22. echt super jammer en super goed gedaan zover. dan moeten we de uitdaging maar wat meer uit ons zelf halen. 1000 x thnx!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jammer...ik haal er veel plezier uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Frank,

  Jammer om dit te moeten horen. Deze challenge heeft mij echt fanatiek fietser gemaakt en heb vanuit die fanatisme ook andere aangestoken. Fantastisch werk heb je geleverd en daar wil ik je voor bedanken. Ik hoop dat een oplossing gevonden word die voor iedereen plausibel is maar ik snap jou motivatie om er uit te stappen ook heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Frank,

  Via een fanatiek gebruiker keek ik zo af en toe mee, en hoor ik nu dat je gaat stoppen. Ik heb een initiatief lopen dat met kaarten en weergave te maken heeft, en wil wel overwegen om je werk voort te zeten. Wil je mij mailen om in contact te komen? Je kunt me bereiken via jhuzen apeding gmail punt com.

  Groeten,
  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dag Frank!

  Bedankt voor de challenge, door jou heb ik veel nieuwe dingen ontdekt in België. Afgeweken van de standaard routes. Ik vind het zelf enorm spijtig dat je er mee stopt.
  Hopelijk is er iemand die je werk wil en kan voortzetten. Maar tot dan, probeer ik nog steeds af te wijken van de standaard en probeer ik nog wat gemeentes mee te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Beste Frank,

  Ook namens mij enorm bedankt. Ik ga het sturen van de screenhots van weer een paar nieuwe verzamelde gemeenten erg missen. Heel erg bedankt voor het mooie werk.

  Groet

  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dit is heel jammer, maar respect voor je beslissing.

  Hopelijk komt er een alternatief voor dit mooie project.

  Groeten, Dimitri

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dag Frank,

  Bedankt voor dit mooie initiatief. Ik zou het graag doorzetten en kan daarbij mijn kennis aanbieden. Ik zie hier dat meer mensen dat hebben aangeboden. Wellicht kunnen we dit gezamelijk doen?

  Groeten,
  Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Super jammer zeg, deze challenge is voor mij een enorme motivator geweest om net dat stukje verder te rijden, of net dat stukje om te rijden.
  Bedankt voor de tijd en moeite die je erin hebt gestoken.
  Gert-Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heel jammer, hopelijk vind je iemand die het kan overnemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hartelijk dank voor jouw initiatief waarmee ik een uitdaging gevonden had in coronatijden. Ondertussen 60% van België gecovered en ging hiermee rustig verder doen gespreid in jaren. Uiteraard vind ik het zeer spijtig maar ik ga op basis van mijn laatste update dit gewoon verderzetten in jouw mooie wielertrui die ik vorig jaar heb gekocht. Nogmaals dank en het ga je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hallo Frank,

  Bedankt om jou idee met ons te delen. Mijn vrouw en ikzelf hebben nieuwe streken ontdekt naar aanleiding van de LongTermBE challenge. In Corona hebben we zelfs ons verlof gebaseerd op de streek waar we de meeste gemeenten konden scoren :-)

  Ik heb trouwens heel veel begrip voor jouw beslissing gezien ikzelf destijds een cyclocross app gehad op Android & Apple met enkele duizenden downloads. Het project is uiteindelijk ook een stille dood gestorven om dezelfde reden.

  Zopas heb ik ook de website van wielervrienden gevonden en ben uitermate blij dat we ook na oktober onze long term BE challenge nog kunnen proberen afwerken.

  Bedankt en hou je goed!

  Groeten,
  Tom & Marie-Claire
  Sporty Travellers (www.sportytravellers.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Beste Frank,

  ik ben hier rijkelijk laat met een antwoord op deze.
  Alles heeft z'n reden uiteraard.

  Eerst en vooral, wij kennen elkaar persoonlijk niet, zo dus geen idee wie juist achter deze BE Challenge zit.

  Wat ik wel weet :
  dankzij een vriend ( en m'n onofficiële spreekwoordelijke wielercoach : Johan DH ) in contact gekomen met deze BE Challenge,
  de eerste momenten was het puur een gezond curieus zijn en wat lichtjes zien hoe mijn "kaart" er uit zag zonder Enig doel, laat staan Enig ooit denken hier een gevolg - vervolg aan te breien..

  Zaak is : Jouw BE Challenge is Verslavend, Gezond verslavend, en, wat ik aan ieder kan meegeven die hier ooit zou met starten ( ook Na het verdwijnen van de originele site ) : het is een ware ontdekkingsreis, voor jezelf, en ook naar alles van moois dat in een landje leeft. ( in dit geval : BE )

  Je komt jezelf een x aantal keer tegen op tochtjes,
  Je komt heel wat Pracht gepasseerd naar Natuur toe, Architectuur, en meest en vooral : Mens(elijkheid) - Persoonlijkheden.

  Dit, en dit alleen al, maakt van deze BE Challenge een Uniek iets.
  Waarvoor een erkentelijke Dank.

  Nu,
  toen ik weet kreeg dat de site zou stoppen op 1 Oktober 2022,
  begon ik even zelf m'n huiswerk te maken : zou het mogelijk zijn persoonlijk deze BE Challenge te volmaken voor deze datum ?.?....

  Uit Respect voor jouw idee naar deze BE Challenge toe,
  was er extra motivatie om dit in eer en geweten te volbrengen, en figuurlijk een Kers op Jouw taart te voorzien.

  Bij deze,
  van afgelopen vrijdag 23 september 2022, om 16u 43min 41sec is de status : 100% / 581.

  En, om het helemaal Boeiend te maken :
  al deze 581 gemeenten afgefietst met een Plooifiets. ( geen elektrische, geen motor, geen batterij )
  Jaja, een Plooifiets, U leest het goed.

  Waarschijnlijk, heel waarschijnlijk, ben ik de enige "onnozelaar" om dit met een plooifiets te doen,
  Geen zorg : deze "onnozelaar" is blij en wel, en geen haar op mijn hoofd dat mijn Plooifiets ooit zou inruilen voor enig andere fiets, van enig model dan ook.

  Uiteraard gaf dit een Extra dimensie in de tochtjes : extra zweet, extra twijfel, extra verwondering, extra.. "inwendig vloeken" op de leuke hellingen in "onze" Ardennen, maar vooral : Extra Plezier.!!

  Bij deze,
  een Welgemeende Dank voor alle plezier aangaande de BE Challenge,
  benieuwd wat m'n volgende uitdaging wordt.
  Dank, dank, dank².

  Sportieve "Plooifiets" groeten,
  Christof Vanstaen.
  Op Strava en deze BE Challenge als : "Pleui On The Road"
  De 141ste Finisher, met een hoek af.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Tour des grands departs

1018 gemeentes.... oude tijden herleven